New Bath Hotel

boompjes-bath-2.JPG

newbathhotel-aadvertentie.JPGNew Bath Hotel aan de Boompjes in Rotterdam.

Omstreeks 1890 sloot het gerenommeerde New Bath Hotel aan de Rotterdamse Boompjes 40 (voorheen nummer 57), op de foto gemarkeerd met de rode lijnen, zijn deuren. Volgens de bovenstaande advertentie uit 1873 beschikte het hotel over ’92 kamers, ruime zalen en salons, baden, tuinen, remises, stalling, enz.’ Na de sluiting kreeg het gebouw de naam Mercurius en werden er verschillende bedrijven gevestigd. In de eerste helft van de 19e eeuw werd was de eigenaar de heer Hendriksen, hij werd opgevolgd door zijn dochter Dorothea Hendrika Louiza (1807-1850) en haar echtgenoot, de Belg Charles Louis van Craenenbroeck.

In het boek Dwalen over de Boompjes en omgeving van Herman Romer (Rotterdam 2001) wordt melding gemaakt van meerdere hotels die in de 19e eeuw aan de Boompjes gevestigd waren. Het New Bath Hotel en het Grand Hôtel des Pays-Bas waren daarvan volgens de schrijver duidelijk de meest gerenommeerde. ‘Daar logeerden regelmatig hoogwaardigheidsbekleders, onder wie vorstelijke personen’, aldus Romer. Eén van deze voorname gasten was in 1866 vermoedelijk de Britse edelman Edward Adolphus Ferdinand Seymour, Earl St. Maur. Hij ontmoette in Rotterdam de kelner Jacob Ravestein. Over de bijzondere gevolgen van deze ontmoeting kunt u lezen in het artikel ‘Jacob Ravesteyn en het huwelijk van Earl St. Maur ‘.

Click hier voor de bron van dit artikel.

Terug naar perspublicaties

Terug naar de home page

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>