De Vlammende Stad door Herman Romer

Publicatie op Rotterdam010

Bestel dit boek nu!

Zwarte Confetti’ en ‘Nachtmerrie over Nederland’ zijn de titels van twee op elkaar aansluitende exposities die te bezichtigen zijn in Historisch Museum Schielandshuis en de Atlas van Stolk. Niemand minder dan de bekende Nederlandse publicist, de in Amsterdam wonende maar in Rotterdam geboren en getogen Henk Hofland, zorgde zondag voor honderdvijftig genodigden de officiële opening.

Hij memoreerde dat in 2030 willicht nog maar een enkele Rotterdammer leeft die kan vertellen over zijn stad van voor de Tweede Wereldoorlog. Over de piloten die op 14 mei 1940 de vernietigende bommen uitgooiden boven het centrum van Rotterdam, schamperde hij: ‘Ik ben nog steeds benieuwd naar wat op die vreselijke momenten in de hersens van die idioten is omgegaan. Ik hoop ooit nog een kans te krijgen om een van die gasten te mogen spreken.’

‘Zwarte Confetti’ is vernoemd naar de titel van het gelijknamige hoofdstuk in het boek ‘De vlammende stad’, wat Rotterdam-auteur Herman Romer zondagmiddag presenteerde. Hij las een indrukwekkende passage voor uit het hoofdstuk ‘De dag dat de seringen geurden’ over het lot van een zeeman en zijn vriendin. De twee waren op zoek naar een woning aan de Oppert toen de bommen vielen.

In zijn jeugd maakte de in 1931 geboren auteur de verdelging van zijn stad mee. In een boek met persoonlijke herinneringen schrijft hij daarover: ‘Het was voor mij als kind verbijsterend toen dat stadshart met zijn vloed en gloed van lichtjes en lichtreclames, met zijn bonte verlokkingen in de etalages van winkels en warenhuizen, plotseling spookachtig ineenstortte, eerst in vuur en daarna in duisternis. Weggezonken in een afwisselend stoffige en drabbige puinvlakte, waarin straten ergens begonnen en zomaar ophielden, en kraters van kelders en skeletten van panden het verloren geluk schrijnend onderstreepten.’

Het boek in pocketformaat is een uitgave van Aprilis in Zaltbommel en telt 178 pagina’s. Het kost 12,50 euro en is onder meer te koop in het Schielandshuis. In het museum, en natuurlijk ook in de erkende boekhandel, is ook te koop het vorig jaar sepetember verschenen boek ‘Verdwenen Rotterdamse Nooddorpen – Herinneringen aan het Gelderse-, Utrechtse-, Drentse- en Brabantse Dorp’. Dit boek is eveneens door Aprilis uitgebracht. Het is geschreven en samengesteld door Rein Wolters, die samen met Herman Romer de 16-delige serie ‘Rotterdam in voorbije dagen’ schreef.

Het boek van Wolters is actueel omdat in mei als onderdeel van een derde poot van de expositie ‘Rotterdam geraakt’ de gevolgen van het bombardement voor de bevolking van Rotterdam aan de orde komen. Het bouwen van buurtschappen met tijdelijke woningen (de nooddorpen) waren een van de maatregelen voor het verlichten van de gigantische woningnood. Ook de gevolgen voor het sociale en maatschappelijke leven worden op panelen belicht.

Voorts is het de bedoeling op zaterdag 28 mei een blijvend paneel te onthullen in het winkelcentrum Zuidplein, als herinnering aan het Brabantse Dorp dat tot 1967 op die plek heeft gestaan. Rein Wolters verleent medewerking aan dit onderdeel van expositie, samen met de 73-jarige Bertus Mekes die als secretaris van vereniging Het Brabants Dorp en als ex-bewoner van dit nooddorp de onthulling verricht.

Stichting BoekieBoekie, die zich bezighoudt met kunst en literatuur voor kinderen, heeft onder het motto ‘Kijk, lees en denk na!’ een boek van tachtig pagina’s samengesteld over het Rotterdam van voor de Tweede Wereldoorlog en de gevolgen van het bombardement. ,,En dat was verschrikkelijk moeilijk,’’ zei stichtingsbestuurder Jet Manro zondag bij de presentatie. ,,Dit is het eerste boekje dat niet leuk is,’’ verklaarde ze. Het was ontzettend moeilijk om het te maken en nog meer om het zodanig te doen dat het voor kinderen goed te bevatten is.’’ Het boek kost 7,50 euro en is eveneens in het Schielandshuis te koop.

Dat is ook het geval met het boek dat in mei verschijnt van de hand van Paul van der Laar en Henk Hofland als toelichting en ondersteuning van de drie exposities. Museum-directeur Hans Walgenbach maakte dit bij de opening van de twee exposities bekend. Deze bestaan uit films en foto’s van amateurs en uit politieke prenten van tekenaar en filmcriticus Leo Jordaan. De tentoonstellingen zijn samengesteld door Joop de Jong van het museum.

Terug naar perspublicaties

Terug naar de home page

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>