Katendrecht op de golfslag van de tijd

Katendrecht had eens de gestalte van een dorp, omhelsd door landbouwgronden. Een locatie waar welvaart heerste. Maar op een dag besloot men dat dorp weg te mokeren, ten gunste van ruime bassinhavens: de Rijnhaven en Maashaven.
Op behekste wijze ontstond daardoor een smal schiereiland.

Zo schiep men de nieuwe stadswijk Katendrecht, waar armoe al snel een lelijk gezicht trok. Hier stalde men de armsten der armen van het platteland. Hier dumpte men naar willekeur Chinese schepelingen. Hier nestelden zich ook in oplopende mate lichtekooien. Allen in een buurt, waarvan het hart lange tijd beneveld werd door een exotisch waas. Het hart, waar bruisend amusement de aanzuigkracht van een magneet had.

Zo’n eeuw lang ploeterden en knokten de Katendrechters voor een beter bestaan. En niet in het minst voor een beter leefklimaat. Dikwijls tegen de stroom op. Maar het was een strijd, die ten langen leste gewonnen lijkt.

Het verbijsterende verhaal van een buurt die als verschoppeling werd behandeld, valt te lezen in het in 2000 gepubliceerde Katendrecht op de golfslag van de tijd.

Terug naar de home page

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>