Weekblad Maasstad over nieuwe roman

bld-krant1.jpg

Over het Rotterdam van voor de oorlog

Door Dik Vuik, weekblad Maasstad, 6 december 2006.

Rotterdam – De schrijver Herman Romer is in Rotterdam vooral bekend om zijn talloze publicaties over de geschiedenis van de stad. Hij schreef onder meer over de stad tijdens de Tweede Wereldoorlog, over oude Rotterdamse bioscopen en over de Oudehaven en omgeving. Nu is er een historische roman van zijn hand verschenen, die in het Rotterdam van voor de oorlog speelt.

Een zeeman die zijn vrouw in Rotterdam vindt en wier familie zich vanuit de sloppen in de binnenstad omhoog wil werken: het is een echt Rotterdams verhaal dat Romer in zijn ‘Danszaal in het duister’ heeft beschreven. Een roman is trouwens geen nieuw terrein voor de schrijver, want zijn eerste publicatie in 1965 was ook een roman: ‘De nachtegalen zingen niet meer’. Zijn nieuwste pennenvrucht is tevens het veertigste boek van zijn hand: een bijzonder jubileum.

‘De danszaal in het duister’ begint vroeg in de twintigste eeuw. Nicolaas Wielema is werkzaam op de wilde vaart. Terug van een reis naar het door een aardbeving getroffen San Francisco gaat hij in Rotterdam passagieren en ontmoet er zijn levenspartner. De zeeman vestigt zich in de havenstad, de ‘stad van de toekomst’. De familie van zijn vrouw woont in de sloppen van de binnenstad, maar legt zich daar niet bij neer. Wat volgt, is een verhaal vol zijlijnen naar het leven in het vooroorlogse Rotterdam, dat bovendien uitgroeit tot een grote stad. Het verhaal eindigt in de Tweede Wereldoorlog, een periode die Romer zelf bewust heeft meegemaakt.

Romer maakt met zijn nieuwe roman duidelijk dat hij niet alleen een beschrijver van de Rotterdamse geschiedenis is, maar ook een literair schrijver. Met zijn verhalen, novellen en dichtbundels kwam hij in 1971 zelfs als winnaar uit de bus voor de Anna Blamanprijs. In 2004 volgde nogmaals erkenning in de vorm van een onderscheiding, toen Romer als eerbetoon de Laurenspenning ontving. Dat geschiedenis en literatuur samengaan, liet Romer ook al zien in zijn vorige werk ‘De vlammende stad’ die Rotterdam tijdens de oorlog beschrijft.

‘De danszaal in het duister’ is een dikke pil, voor liefhebbers van historische verhalen en tevens mensen die willen snuiven aan het leven in de oude havenstad, dat doorgaans alleen nog maar uit de monden van grootouders is doorverteld. Het is tevens een levendige verbeelding bij de sfeer die in vele andere boeken van Romer al zo treffend is weergegeven. Een boek om mee onder de kerstboom te duiken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>