Nieuw: ‘De vlucht naar het verleden’

Onlangs verscheen de psychologische, deels ook mysterieroman, “De vlucht naar het verleden”. De roman speelt zich af in de jaren zestig, toen nieuwe maatschappelijke opvattingen het tot dan bestaande normbesef begonnen aan te knagen. Op zoek naar bescherming en intimiteit, raakt een jonge vrouw verstrengeld in een spel van verleiding en bedrog. Het verhaal is ook doortrokken van dramatische jeugdherinneringen uit de Tweede Wereldoorlog in Rotterdam.

Mistroostig, maar boeiend verhaal

(Marian Verstappen-Naus, NBD/Biblion, 2013, over ‘De vlucht naar het verleden’)

“Dramatische gebeurtenissen in haar jeugd zorgen ervoor dat Sonja onzeker en timide is, en haar huwelijk versterkt dat. In dit deprimerende verhaal krijgt een jonge vrouw niet de kans haar verdriet te verwerken. Door het manipulerende gedrag van haar man raakt ze verstrikt in haar eigen verbeelding en het trauma van het bombardement in Rotterdam waarbij haar moeder omkwam. Ze vlucht als het ware van het ene trauma naar het oude trauma. De schrijver geeft een realistisch beeld van de ontwikkeling van een jonge vrouw die niet los komt van haar verleden. Hoewel het verhaal tamelijk somber is, blijkt de hoofdpersoon aan het einde toch in staat te zijn vooruit te kijken. Een mistroostig, maar boeiend verhaal van de Nederlandse schrijver (1931).”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>