De speeltijd is voorbij

Op 22 april 2012 is mijn nieuwste boek “De speeltijd is voorbij” verschenen, roman van een actueel tijdsbeeld. Hieronder een beknopte samenvatting.

In deze roman verscheuren roekeloze speculaties de samenleving. Beurskoersen kelderen, aandelen verdampen en zwendelconstructies worden ontmaskerd.
Kapitaalvernietiging eist nu haar tol. Onverbiddelijk vloeien na die explosie van hebzucht en gewetenloosheid talloze werknemers af, gaan kleine ondernemers op de fles en slaat leegstand van woningen, winkels en kantoren toe.
In deze mozaïek van mensen in het grotestadsleven klaagt onder meer een straatpredikant de verdorven wereld aan. Een berooide kunstenaar wil zijn eenzaamheid temmen met een etalagepop. Een pasgehuwde jonge vrouw pleegt verzet tegen inzet als escort. Een jonge weduwnaar dreigt opnieuw verlies te lijden. Maar ondanks de rauwe werkelijkheid blijft toch de liefde zich aandienen.

Intermenselijke relaties

(Door Jan Oudenaarden in Rotterdam Punt Uit van augustus/september 2012 over ‘De speeltijd is voorbij’ van Herman Romer)

“Met ‘De speeltijd is voorbij’ heeft Romer opnieuw een roman gepubliceerd, waarin de Maasstad een vooraanstaande rol speelt.
Intermenselijke relaties vormen een groot element in het boek. Liesbeth, de vrouw van de hoofdpersoon Robert, is overleden en hij zit middenin het proces van rouwverwerking. ‘Als hij een vertrek in zijn woning betrad, noemde hij in zinsbedwelming soms automatisch de naam van zijn vrouw. Alsof er geen catastrofe had plaatsgevonden.’
De huidige politieke en economische malaise speelt een rol op de achtergrond.”

Hedendaags leven in metropool Rotterdam

(Door Ad de Laat, NBD/Biblion, 2012, over ‘De speeltijd is voorbij’ van Herman Romer)

“Dit boek zou men kunnen zien als een soort raamvertelling, een mozaïek, waarin het hedendaagse leven wordt beschreven van jonge mensen in een metropool, in dit geval Rotterdam. De verhalen bundelen zich als een dik touw waarbij de hoofdpersoon steeds duidelijker getekend wordt: een jonge tekstschrijver, Robert Wester, die al snel zijn vrouw verliest door een ongeneeslijke ziekte. Hij raakt, toevallig, in contact met Merel, een jonge vrouw van 23. Hun relatie lijkt te mislukken maar door letterlijk een knal (een gasontploffing in het appartementengebouw van Merel) komt alles goed. Eigentijds boek, waarin politiek, recessie, seks (ook seksuele onderdrukking en uitbuiting) en maatschappijkritiek tegen de achtergrond van romantiek een rol spelen. Kenmerkend zijn de vele samenspraken in het boek.”

Geen helende hand op pijnlijke plekken

(Door Rein Wolters in De Echo van 4 april 2012 over ‘De speeltijd is voorbij’ van Herman Romer)

“Romer beschrijft hoe beurskoersen kelderen, aandelen verdampen en zwendelconstructies worden ontmaskerd. De ontembare verzadigingsdrift tot stadsvernieuwing van politiek en stadsbestuur in onder meer Crooswijk en de verloedering van Zuid ontgaan niet aan het kritische oog en worden beschreven met een pen gedoopt in cynische inkt. Ook het bouwen van het nieuwe Centraal Station ontkomt er niet aan.
Van Romer is bekend dat het tussen hem en kapitalisme maar moeilijk klikt en dat hij al helemaal niets moet hebben van omlaag trappende en naar boven likkende meerderen op de werkvloer. In zijn boeken legt hij niet bepaald een helende hand op zulke pijnlijke plekken.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>