Aangrijpende oorlogsroman

‘De groep mensen die uit ervaring kan praten over vooroorlogse jaren dunt met het stijgen van jaren steeds verder uit.

De 84-jarige auteur Herman Romer kan dat echter nog dagelijks. Boeiend zelfs en daarbij kan hij er ook uitstekend gedocumenteerd over schrijven.

Het bewijs is zijn oeuvre van ondertussen 49 boeken met als inhoud historische non-fictie, gedateerde romans, verhalen en gedichten.

Zijn nieuwste – aangrijpende – roman is getiteld ‘Liefde in berooide dagen’. Een boek met veel Rotterdamse herkenningspunten van voor en na de Tweede Wereldoorlog. Herman Romer schetst op 262 pagina’s een indringend beeld over de losgeslagen
samenleving in de eerste dagen van mei 1945 van de bevrijding van het Duitse juk.’

(Rein Wolters in Rotterdam Dichtbij, 9-12-2015)

Anarchie in berooide stad

‘Hoe pakten mensen hun leven weer op na de bevrijding? Tegen de achtergrond van het verwoeste Rotterdam schetst deze roman dat moeizame proces. Aan de hand van vier hoofdpersonages – een teruggekeerde dwangarbeider, zijn schoonzus, een voormalig verzetsman en diens nichtje – laat de auteur zien hoe mensen hun weg probeerden te vinden. In de berooide stad, waar anarchie heerst en de liefde op de vlucht lijkt geslagen, zijn vooral de vrouwen vastberaden de liefde te hervinden.

De in 1931 geboren Rotterdammer Herman Romer schreef historische non-fictie, romans, verhalen en gedichten. Het lot van Rotterdam tijdens de Tweede Wereldoorlog is een terugkerend thema in zijn werk. Deze vlot geschreven roman is geschikt voor breed publiek en zal in het bijzonder een lezersgroep aanspreken die, evenals de auteur, de oorlog en de bevrijding van dichtbij meemaakte of anderszins geïnteresseerd is zich in die omstandigheden in te leven.’

(NBO Biblion: Dr. W.A. de Jong-Kumru,10-2-2016)