Romer's 40e publicatie in boekvorm

nachtegalen-2.JPG In 1965 verscheen Herman Romer’s debuutroman, ‘De nachtegalen zingen niet meer’ (zie foto).

Inmiddels is Romer al weer toe aan zijn 40e publicatie in boekvorm, want in november 2006 verschijnt ‘De danszaal in het duister’.

‘De danszaal in het duister’ vertelt het verhaal van Nicolaas Wielema, een jonge zeeman op de wilde vaart, die net is teruggekeerd uit het door een aardbeving getroffen San Francisco en in Rotterdam uit ‘passagieren’ gaat.

Na een ontmoeting met een meisje, besluit hij zich een jaar later in de Maasstad te vestigen. Hij gelooft in ‘de stad van de toekomst’ en wil er aan wal een nieuw bestaan opbouwen. Door het samengaan met het meisje, maakt hij deel uit van een familie, die zich omhoog wil worstelen uit de sloppen van de oude binnenstad.

In deze 480 pagina’s tellende historische roman, met sterk wisselende scènes, wordt een aantal opmerkelijke vrouwenportretten getekend. In caleidoscopische verhaallijnen eisen ook schelmen en schavuiten hun rol op.

Voorts weerspiegelt het de groei van de stad, tegen haar spectaculair decor met indringende tijdsbeelden. In deze roman, eindigend bij de Tweede Wereldoorlog, ziet, hoort en ruikt de lezer het vooroorlogse Rotterdam.

Bouwput jaren vijftig

herman-romer-2.JPG Vermoedlijk in het voorjaar van 2007 verschijnt Herman Romer’s boek over het Rotterdam van de jaren vijftig van de vorige eeuw. Het 176 pagina’s tellende boek, dat opnieuw door Uitgeverij Aprilis wordt uitgegeven, is rijkelijk geïllustreerd, zoals de lezer gewend is bij Romer’s historische non-fictie.

Een terugblik op de eerste naoorloogse jaren van Rotterdam levert tegenstrijdige gevoelens op. Voor velen was het een decennium van onschuld, eenvoud en fatsoen, voor anderen een tijd van benepenheid, behoudzucht en preutsheid, en vooral van overdreven respect voor het gezag.

In ieder geval was het een tijd van onbekrompen gemeenschapszin. Mensen in de penarie vonden altijd wel een helpende hand. Men voelde zich geborgen.

Moreel moest de samenleving na de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog weer worden opgebouwd. ‘Nederland zal herrijzen’. was de leus.

In die begintijd waren de lonen laag en bleef de consumptie beperkt. Pas in de tweede helft van de jaren vijftig begon de welvaart aan te trekken. Rond de enorme Rotterdamse bouwput zag men in de beginjaren van de wederopbouw reikhalzend uit naar de concretsiering van de nieuwe stad, waarvan de contouren al globaal waren geschetst.

Het boek draagt de titel ‘Rotterdam in de jaren vijftig’ en zal mogelijk rond april 2007 in de winkels liggen.

Bestel dit boek als eerste via voorintekening!